De Vlindertuin op de Hoeksteen maakt zijn naam waar

13 jul 2018

Op 28 juni was er een lunchwandeling in de Vlindertuin. Ongeveer 15 mensen wandelden mee en hebben onder leiding van Kars Veling (Vlinderstichting) en Henk Nijenhuis (ecoloog van de gemeente) vlinders geteld en bekeken.

De Vlindertuin, die zich bijna over de hele lengte langs het voetpad midden op de Hoeksteen uitstrekt, begint langzaam aan volgroeid te raken. Soms is de vegetatie nog wel erg ruig met veel distels, maar het middendeel heeft heel veel bloemen die voluit kunnen bloeien.

Bruin Blauwtje

Het Bruin Blauwtje, dat op de rode lijst van bedreigde diersoorten staat.

Rode lijst soort

In deze kraamkamer voelen de vlinders zich duidelijk op hun gemak. We hebben hier typische graslandvlinders aangetroffen zoals het Bruin Zandoogje, de Kleine Vuurvlinder en ook het Bruin Blauwtje. Dat is een vlinder die op de rode lijst van in Nederland bedreigde diersoorten staat. In het nettere deel van de tuin zagen we vooral de Koolwitjes (in drie soorten), de Dagpauwoog, de Kleine Vos, atalanta en de Distelvlinder.

50 vlinders, 10 soorten

In totaal hebben we op 28 juni gedurende 1 uur 50 vlinders geteld, van 10 verschillende soorten. Dit aantal is niet slecht. De Vlindertuin op de Hoeksteen maakt zijn naam waar. De vlinders zijn mooi-weer gasten. Als de zon schijnt en zo lang bloemen en planten in bloei staan zijn ze te bewonderen op De Hoeksteen.

Terug